NFT Mākslā.

          Pandēmijas laikā, kad apmeklēt kultūras pasākumus ir kā filma ar Tomu Krūzu- neiespējama misija-, māksliniekiem it īpaši ir jāvēro jaunākās kultūras tendences, lai, kad kultūras pasākumi atkal notiek pilnā sparā, starts netiktu veikts 15m no starta līnijas. Pēdējos mēnešus var aprakstīt par kriptovalūtu uzplaukšanas laiku. Pie tā var pieskaitīt arī NFT (non-fungible token). Lai paskaidrotu, kas tieši NFT ir, ir nepieciešama atsevišķa trejdeviņu lapaspušu eseja. Taču lielākā kontekstā, tas vienkārši ir vēl viens moderns veids kā iegūt vai zaudēt daudz naudas. Galvenais NFT vērtību iemesls ir to retums. Lielākā daļa NFT, lai arī kas tieši tas būtu- virtuāla sporta kartiņa, interesanta dizaina JPEG attēls, jancīgs kaķu video vai pat tvīts- tiek izdoti ļoti ierobežotos daudzumos, bieži pat vien vienā eksemplārā. 

        Kur ir nauda, tur ir arī kultūra (un arī otrādi). Tā arī NFT ir iekarojis plašo kultūras pasauli. Vairums jau zināmu mākslinieku ir izdevuši NFT. Bet tad parādās tā ironija. Jau vairākus gadus par galveno kultūras problēmu un diskusiju jautājumu ir jautājums par kultūras (ne)pieejamību. Tad, kādēļ to padarīt vēl nepieejamāku (atbildi pateikšu priekša: naudas dēļ) ? Lielāko daļu NFT liktenis ir vienkāršs- kāds mākslinieks savu mākslas darbu pārdod NFT formātā, to nopērk kāds "domā, ka ir Leonardo DiCaprio no filmas "Wolf of Wallstreet" " ļautiņš, viņš cer, ka mākslinieki popularitāte augs, lai šo NFT mākslas darbu varētu pārdot par lielāku summu nekā iegādāts. Brutālā taisnība ir, ka šim ļautiņam māksla...īsti neinteresē, vien tās vērtība. Protams, var norādīt pirkstu uz retu mākslas darbu esamību vienīgi miljonāru rokās, savas vasarnīcas virtuvē. Tur māksla ir tikpat nepieejama, vai pat vēl nepieejamāka nekā NFT formātā. Bet atgriežamies pie jau jaukās tēmas- naudas. Kādēļ maz mākslinieki veido NFT darbus? Dienas beigās, darbi ir tādi paši, ja savā mājaslapā to ieliktu kā bildi/video. Vai NFT veidoto darbu doma ir izveidot unikālu un iespaidīgu mākslas darbu, vai arī "O! Jauns populārs naudas ieguves veids!" Jo tādā gadījumā, kāda tā vairs ir māksla? Jāpiemin arī NFT kaitīgums videi. Laikā, kad jautājums par klimata pārmaiņām ir aktuālāks kā jebkad, un kā vieni no galvenajām sejām šajā jautājumā ir mākslinieki, šķiet, ka mākslinieki ir diezgan liekulīgi, savos Instagram "storijos" vēstot, ka ir jārīkojas, lai novērstu klimata pārmaiņas, bet pēc tam, lielākoties naudas dēļ un priekš nekāda svarīga iemesla, pārdod savu mākslu NFT formātā, tā popularizējot un izmantojot klimatam kaitīgu opciju. 

        Protams, ka NFT ir arī labā puse, it īpaši no naudas viedokļa. Laikā, kad māksliniekiem ir it īpaši sarežģīti krājkasītes ziņā, veids, kā monetizēt savu mākslu un tai piesaistīt lielāku uzmanību ir ļoti noderīgi. Kā arī NFT māksla ir atvērusi jaunas un plašākas durvis digitālajiem māksliniekiem. Un tomēr, mākslai vienmēr jāspēj sekot laikam. Viedokļi par NFT un kriptovalūtām mākslinieku un vidējās tautas vidū dalās kā 4 ar 2. Bet viedoklis vidējās tautas vidū, ka cilvēki, it īpaši jaunieši, vairāk apmeklētu mākslu un kultūras pasākumus, nevis "sēdētu un izniekotu laiku pie ekrāniem", ja tā būtu pieejamāka gan nedalās. Un ja māksla tiek veidota domājot vienīgi  "jāveido darbs tā, lai tas digitāli nopelnītu man naudu", un, pēc tā izdošanas, tās vienīgā vērtība ir līnija naudas vērtību tabulā, nevis pats darbs, tad kas vispār vairs ir māksla.

Comments

Popular Posts